Ga naar de teampagina van HOC 2

HOC 2 – Zwartemeerse Boys 2

Na de winst op Bato volgde een positieve week voor HOC. De loting voor de kwartfinale van de beker werd bekend en hierin werd duidelijk dat HOC op 22 april uit naar Emmeloord toe mag om te strijden voor een plek in de halve finale. Dit werd echter niet per se gezien als een positieve datum, omdat er ook al gesproken wordt over het kampioenschap van HOC 1 die op dezelfde dag zou kunnen plaatsvinden. Er wordt op de feiten vooruitgelopen vanwege de vreugde en de onoverwinnelijkheid van beide teams dit seizoen. Echter duurt dit nog twee week en zal er nu eerst gefocust worden op de wedstrijd van dit weekend.

Voor HOC 2 staat dit weekend een wedstrijd geplant tegen Zwartemeerse Boys 2. Zwartemeer staat in de onderste regionen van de ranglijst en dus zijn de verwachtingen dat het een makkelijke ochtend gaat worden voor de mannen van Martijn Kaspers. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er ook al gesproken over het doelsaldo, waaraan gewerkt moet worden. Ondanks dat er al over een mogelijk kampioenschap wordt gesproken bij HOC 2, moet er eerst aan het doelsaldo gewerkt worden. EMMS staat 3 punten voor een heeft ook een veel beter doelsaldo. Bij winst op EMMS wordt er al een beetje vanuit gegaan dat het kampioenschap dan binnen handbereik is, maar dat is dan nog niet het geval.

Het is positief dat de jongens er zo mee bezig zijn en inzien dat het doelsaldo ook een belangrijkere rol kan spelen in de kampioensstrijd. Echter is het ook belangrijk dat Zwartemeerse Boys niet onderschat wordt. Een ploeg als Zwartemeerse Boys is altijd lastig om tegen te voetballen, ongeacht de positie waarop Zwartemeer staat. Speel je uit, weet je dat dit altijd nog moeilijker is om van Zwartemeerse Boys te winnen. Het is zo een ploeg waarvan je vooraf al rekening houd met een wedstrijd waarin je 12 tegen 11 voetbalt. Gezien de positie van HOC 2 is dit niet iets waar het zich druk om moet maken. HOC moet geconcentreerd voetballen en dan mag Zwartemeerse Boys geen zware opgave zijn.

Met 13 fitte spelers rijdt HOC de parkeerplaats op in Zwartemeer bij sportpark De Koel. Er is geen tijd meer voor een bak koffie dus lopen de spelers gelijk door richting de kleedkamer. Basjan Kooistra is ook weer met het tweede mee. Na lange blessureleed wil Basjan Kooistra weer fit worden. Hierom is Basjan Kooistra meegenomen als vlagger om zijn conditie weer op peil te krijgen.

Grietus Aalderink is vandaag afwezig en dus heeft Martijn Kaspers vandaag alleen Erik Wessels als assistent bij zich. Naast Erik Wessels mag Jaap Jelsma op de bank komen te zitten. Jaap Jelsma is jarig en krijgt een plek op de bank cadeau. Met dit weer is dat niet echt een straf. Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en de temperatuur is heerlijk. Het zijn de perfecte ingrediënten voor een heerlijke voetbalochtend.

Wanneer de scheidsrechter is gearriveerd op het veld, is het tijd om de wedstrijd te beginnen. HOC moet ervoor zorgen dat het snel voorkomt, zodat Zwartemeer geen gevoel krijgt dat er iets te halen valt. Daarnaast is het dan ook mogelijk om dan daadwerkelijk aan het doelsaldo te werken. Echter is deze illusie al snel verdwenen in de hoofden van HOC. Binnen drie minuten staat HOC al achter. Er wordt slordig balverlies geleden waardoor er veel ruimte ligt voor Zwartemeer. Hierna wordt er te slap ingegrepen en volgt er een voorzet en het intikken van de spits van Zwartemeer, 1-0. Dit is een zeer ongunstige situatie, omdat Zwartemeerse Boys een ploeg is die zich goed kan vastbijten in een tegenstander. HOC moet de bal rond laten gaan om de Zwartemeerse Boys zo moe te spelen. Echter speelt HOC erg slordig en heeft het veel onnodig balverlies. Hierdoor ligt er telkens veel ruimte voor Zwartemeer om te voetballen. Er is veel dreiging van Zwartemeer en ondanks dat de verdediging er ook niet heel zeker uitziet krijgt Zwartemeer toch niet echt grote kansen. HOC krijgt ondanks het slechte spel toch wel een paar kansjes, maar het duurt even voordat een grote kans volgt. Halverwege de eerste helft krijgt HOC de eerste echt grote kans en die wordt dan ook gelijk benut. Een voorzet van Guus Heinen wordt in het doel gelopen door Sander Zikken, 1-1. Dit kan een moment zijn dat HOC het voetballen weer gaat oppakken en dat de wedstrijd gaat kantelen. Niet veel later krijgt HOC dan ook weer een enorme kans. Een scherpe voorzet vanaf de linkerzijde van Koen Kinds lijkt een intikkertje te zijn voor Guus Heinen, maar de bal wordt niet goed geraakt en dus wordt er niet gescoord. Vlak voor rust krijgt HOC nog een vrije trap toegekend door de uitstekend fluitende scheidsrechter. Van de vooraf gefreesde 12 tegen 11 wedstrijd was absoluut geen sprake en de scheidsrechter verdient een dikke pluim voor de manier waarop hij de eerste helft fluit. De vrije bal moet nog wel genomen worden voor de rust. Stefan van der Laan staat achter de bal en geeft hem hoog voor. Sander Zikken wil koppen, maar raakt de bal half op de schouder en half op de rug. De bal vliegt wel richting het doel en beland in het net, 1-2! Niet veel later is het rust en lopen 24 bezwete koppen richting de kleedkamer. Ook de scheidsrechter en de grensrechter van HOC zijn aardig bezweet.

In de rust benadrukt Martijn Kaspers even hoe slecht we aan het voetballen zijn. In elke linie gaan er veel dingen mis. In de verdediging wordt te zwak verdedigd, op het middenveld wordt er te slordig met het balbezit omgegaan en ook voorin kan er weinig klaargespeeld worden. Nu de hoofdtrainer te kijken is en iedereen kan laten zien waarom hij in het eerste zou moeten zitten, laat het hele team het afweten. Ondanks alle problemen in de eerste helft staat er wel een voorsprong op het scorebord, dus is er nog niets aan de hand. Als er snel een doelpunt wordt gemaakt is de wedstrijd gespeeld en kan er alsnog aan het doelsaldo gewerkt worden. Inmiddels is dat niet meer de insteek. De insteek is nu om drie punten mee naar huis te nemen en als dat niet met mooi voetbal kan, dan maar met lelijk en slecht voetbal.

De scheidsrechter hervat de wedstrijd en Zwartemeer heeft de aftrap de tweede helft. Al snel blijkt dat de tweede helft weinig verbeterpunten heeft ten opzichte van de eerste helft. De scheidsrechter is de beste man van het veld. In de rust hebben de Boys uit Zwartemeer een paar wissels doorgevoerd. HOC heeft nog niet gewisseld. Na een kwartier voetballen krijgt HOC een hele grote kans om op 1-3 te komen. Een goede bal van Guus Heinen beland bij Sander Zikken. Een vergelijkbare kans als de kans die Guus Heinen in de eerste helft kreeg met een vergelijkbaar resultaat. De bal wordt gemist en op het scorebord staat nog steeds 1-2. Hierdoor blijft Zwartemeer geloof houden in een goed resultaat en dat is ook zeer terecht. HOC ziet er niet stabiel uit en de voorsprong nog steeds maar 1 doelpunt. Ondanks het slechte spel voelt het niet alsof er nog een doelpunt van Zwartemeer aankomt. Jaap Jelsma is inmiddels ook in de ploeg gekomen voor Hans de Poel. Zo’n 20 minuten voortijd gebeurt het dan toch. Zwartemeer komt er een keer snel uit en de verdedigers van HOC staan niet goed op te letten. De aanvallers worden niet hard genoeg aangepakt en ook keeper Martijn Gordt kan de verdediging niet meer redden in een een-tegen-een situatie. Het wordt 2-2. Er wordt nog een wissel doorgevoerd en Vlagger Basjan Kooistra komt er in voor Guus Heinen. HOC moet winnen, wil het blijven meedoen in de titelrace. Hierdoor schuift Mark Weerink wat mee naar voren en wordt er achterin 1:1 gevoetbald. HOC kan weinig schade aanrichten in de defensie van Zwartemeer en bij alle twijfel gevallen is de scheids inmiddels ook aan de hand van Zwartemeer. Dit is enigszins best te begrijpen en dit heeft HOC over zichzelf afgeroepen. Niet alle HOC spelers zijn het hiermee eens en laten dit duidelijk merken. Dit kost Sander Zikken nog een gele kaart en die mag nog tien minuten aan de kant doorbrengen. Er hangt nog een gele kaart in de lucht wegens protesten, maar die houdt de scheidsrechter op zak. Ondanks de man meer situatie weet Zwartemeer geen kansen meer te creëren. Na de tien minuten aan de kant mag Sander Zikken het veld weer in, maar de scheids trekt er geen blessuretijd bij en dus eindigt de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel.

Een frustrerende ochtend voor de mannen van Martijn Kaspers. Er was zelfs geen tijd meer om nog even de kantine van Zwartemeer in te gaan na het douchen. Ondanks het gevoel van een zware nederlaag is het toch wel belangrijk dat er nog wel even een drankje gedronken wordt om ook even de wedstrijd te evalueren.

Uiteindelijk kan er alleen naar onszelf gekeken worden. We hebben een slechte wedstrijd gevoetbald en Zwartemeerse Boys heeft dit afgestraft. Hierdoor is het gat opgelopen tot vijf punten, omdat EMMS wel gewoon gewonnen heeft dit weekend. Ondanks het verlies van deze dure punten zal HOC 2 er toch alles aan blijven doen om de titelstrijd nog enigszins spannend te houden. Mocht EMMS ook een onverwachte misstap maken is het van belang dat HOC kort bij EMMS blijft om goed op de misstap te kunnen anticiperen.

Volgende week wacht een moeilijke wedstrijd tegen Balkbrug. In de uitwedstrijd hebben we ook niet het gewenste niveau gehaald en verloren. Een goed moment om ons te revancheren na de zeperd tegen Zwartemeerse Boys.