Ga naar de teampagina van HOC 2

HOC 2 - Bato 1

Aan het begin van het seizoen gingen meer dan 200 ploegen de strijd aan om zich aan het eind van het seizoen bekerwinnaar te mogen noemen. Na het overwinteren in de beker wist HOC ook nog eens Haren 2 uit te schakelen en wist het zich te plaatsen voor de laatste 16. De spelers hebben lange tijd met spanning uit gekeken naar de loting voor de wedstrijd om het team naar de kwartfinale te loodsen. Uiteindelijk kwam Bato 1 uit de koker. HOC is de thuisspelende ploeg. Trainer Martijn Kaspers was niet ontevreden over de loting: ‘Elke ploeg die er nog in zit kan goed voetballen, anders kom je niet zo ver. Maar Bato is een voetballende ploeg, dat ligt ons goed. We zullen van onze eigen krachten moeten uitgaan en dan maken we een goede kans’.

Bato is een voetbalvereniging uit Winschoten. De voetbalvereniging is opgericht op 11-08-1920 en viert dus volgend jaar haar 100-jarige bestaan. Bato is een zaterdagvereniging en het heeft 1 zondagse seniorenploeg. Bato 1 is dus eigenlijk Bato 3. De naam BATO is ontleent aan een titel van een toneelspel uit 1617 met de titel is: “Baeto oft oorsprong der Holanderen”. Baeto verlaat zijn land en sticht het rijk der ‘Baetauwers’, oftewel de Batavieren. Baeto is de ideale vorst, wordt beschreven als een “zeer strijdlustig figuur” en is in dit toneelspel de stamvader der bataven. De in 1883 zeer enthousiaste oprichters van Bato noemden zich ook geen Bato-ers zoals nu, maar men noemde zich vol trots een “Batauwer”, dat wil zeggen, iemand van Bato. De schrijver gebruikte de naam Batauwer als aanduiding voor het volk van Bato. Bato betekent dus strijdlustig.

In de week naar de bekerwedstrijd toe werd er goed getraind. Ook nam de spanning al een beetje toe. Het is HOC 2 ook nog nooit eerder gelukt om de kwartfinales te behalen van het KNVB bekertoernooi.

Er werd om 9 uur verzameld in Exloo. Vanwege een loopwedstrijd in Odoorn moet er worden uitgeweken naar Exloo. HOC 2 heeft er dit seizoen nog niet verloren, dus de statistieken zijn niet negatief. Om 9 uur kwam er ook al een grote bus de parkeerplaats opgereden. Bato 1 heeft een bus geregeld en voor de spelers, staff en supporters. Er heerst een ander sfeertje in de kantine, het is geen normale wedstrijd. Beide teams willen door bekeren en gaan al optijd naar de kleedkamer. Leiders Grietus Aalderink en Erik Wessels waren beide afwezig vandaag, maar gelukkig werd Martijn Kaspers ondersteund door gelegenheidsleider Jans Hoving. Nadat iedereen aangekleed was, begon Martijn Kaspers zijn speech. Er hoefde niet veel gezegd te worden, want alle spelers waren al gemotiveerd voor deze wedstrijd.

De wedstrijd werd gestart door Bato. De eerste vijf minuten begon Bato ook fel en fanatiek, maar hierna nam HOC het spel wat over. Dit kwam ook doordat een speler van Bato iets te fel en fanatiek was en al snel een gele kaart kreeg. Ondanks de man-meer-situatie resulteerde nog niet gelijk tot kansen. Bato kreeg wel een paar kansjes uit de counter met een erg snelle spits. Uiteraard was keeper Martijn Gordt scherp en hield hij deze ballen tegen. HOC voetbalde niet slecht, maar de beslissende pass of voorzet kwam vaak niet aan. Hierdoor kon Bato zich lange tijd gemakkelijk staande houden. Echter zorgt Arjan Tewis ervoor dat er gejuicht kon worden, hij scoort na een half uur voetballen de 1-0. Niet veel later, nadat Mark Weerink doorschoof naar het middenveld, stapte een verdediger van Bato uit. Sander Zikken komt vrij en er volgt een snelle een-twee. Mark Weerink ziet Koen Kinds vrijlopen en na een steekpass met de juiste snelheid is het voor Koen Kinds een niet te missen kans, 2-0. Het voelt alsof de wedstrijd al gespeelt is, maar met nog 55 minuten te spelen is alles nog mogelijk. Bato krijgt kort voor rust nog een corner en ziet dit als het ideale moment om de spanning terug in de wedstrijd te brengen. Kopsterke verdedigers schuiven mee naar voren en de bal wordt voor geslingerd in het vijfmeter gebied. Een speler van Bato kopt en het net beweegt, 2-1. Als keeper Martijn Gordt iets vroeger naar bed was gegaan en iets wakkerder was geweest, had hij deze bal wellicht kunnen pakken. Martijn Gordt had weer een feestje en daar moest het hele team weer de gevolgen van inzien. Gelukkig was het hierna snel rust en kon het team weer wakker gemaakt worden door Martijn Kaspers.

Er stond lekkere warme thee te wachten in de kleedkamer. De wissels waren hier erg blij mee, want ze hadden het behoorlijk koud gekregen in de dugout. Naast een bakje thee nam Martijn Gordt ook nog een paar slokjes water met twee paracetamols erbij. Hij wilde voor de tweede helft wel echt wakker zijn en hoopte dat dit zou helpen. Ondanks de aansluitingstreffer van Bato, hadden ze zelf weinig vertrouwen in een goede afloop van de wedstrijd. Ze voelden aankomen dat ze op conditie verslagen zouden worden.

Dit komt exact overeen met wat er de tweede helft gebeurde. De spelers van Bato konden het niet meer belopen en er kwam veel ruimte op het veld. Dit was ideaal voor de snelle buitenspelers Koen Kinds en Guus Heinen. Na tien minuten voetballen in de tweede helft werd de wedstrijd beslist door een doelpunt van Koen Kinds na een goede actie van Guus Heinen, 3-1. Achterin gaf HOC niets meer weg en verdedigers Hans de Poel en Jaap Jelsma stonder sterk te verdedigen. Ook Bas Niezing speelde sterk de tweede helft. HOC maakte optimaal gebruik van de ruimte die het kreeg van Bato en dit resulteerde in de 4-1 door Sander Zikken. Hierna volgen twee wissels, Arjan Tewis en Sander Zikken maken plaats voor Jordy Heum en Jasper Pomp. Wouter Lanting wordt verplaatst naar de spitspositie. Nadat Guus Heinen snel na de 4-1 de 5-1 heeft gemaakt, komt ook Mike Helmus het veld in. HOC krijgt veel kansen en scoort lekker door. Toch mist het ook enkele kansen. Zo gaat een vrije bal van Martijn Enting net over. Echter is de eindstand nog lang niet bereikt. Hans de Poel beloont zijn goede wedstrijd met een doelpunt en zorgt voor de 6-1. Ook invaller Mike Helmus pakt een doelpunt mee en tikt de 7-1 binnen na weer een goede bal van Guus Heinen. Bato is in de gehele tweede helft eigenlijk geen een keer gevaarlijk geweest. Dit komt door goed verdedigen en doordat het hele team Bato moe gespeelt heeft. Bato is nu net zo moe als Martijn Gordt. Wouter Lanting maakt de ochtendshow compleet en zorgt ervoor dat de wedstrijd afloopt in een 8-1 overwinning. Er wordt op verzoek van Bato tien minuten vervroegd afgefloten.

HOC bekert door naar de kwartfinales van het bekertoernooi en schrijft hiermee geschiedenis. Het is nog niet bekend wanneer de volgende loting zal plaatsvinden, dus is het nog even afwachten wanneer de volgende tegenstander bekend zal zijn. Er wordt gehoopt op een uitwedstrijd tegen een onbekende ploeg. Ook is het nog niet duidelijk wanneer deze wedstrijd gespeelt gaat worden. Graag willen we namens HOC 2 u verzoeken om 2 juni leeg te houden in de agenda. Dit is de dag dat de bekerfinale gespeelt wordt.

HOC zal zich de week weer focussen op de competitie. Aanstaande zondag staat een uitwedstrijd op het programma tegen het stugge Zwartemeerse Boys. Dankzij de successen van Trainer Martijn Kaspers is HOC 2 nog actief op twee fronten. Het doet nog mee voor het kampioenschap en dus ook nog in de beker. Het is te hopen dat dit drukke programma geen negatieve effecten heeft op de resultaten in de competitie of beker. Gelukkig beschikt Martijn Kaspers over een brede selectie met veel kwaliteit.

We willen Bato nog veel succes wensen in de competitie. Ook willen we de supporters bedanken en uiteraard ook leider Jans Hoving.