HOC 4 – Gieten 5: Wichtige Punkte, fast Herbstmeister

HOC 4

Teampagina

Het is 09:15 op het Harm Kuiper sportpark als de vertrouwde gezichten van HOC 4 binnen komen druppelen in de kantine. Leider Kirchhoff rolt een sjekkie terwijl hij bedachtzaam over het hoofdveld tuurt, ongetwijfeld mijmerend over het strijdplan. Zijn gedachten worden ruw verstoord door een discussie tussen Ben, Bal, Sleepie, Swan en Wieringh, die de vele toepassingen van WD-40 bespreken. Ben gebruikt het als douchegel, Ron krijgt zijn laarzen niet aan zonder z’n voeten ermee in te vetten en Wieringh schijnt het in zijn baard te smeren. Wijkel komt aan op zijn scooter en de experts horen het al direct: die kan wel wat WD-40 gebruiken.

Binnen zit Drent diep zuchtend aan de bar. Helaas hebben hij en Luca zaterdagnacht iets te diep in het pompje gekeken. Nu hoor ik U denken: Het pompje? Jazeker, het Jägerpompje, de nieuwste uitvinding van het duo Luca-Drent: Dopje eraf, pompje van de handzeep erop, Klaar is kees.

Terwijl Bal buiten vertelt over hoe zijn koortsige dochter hem de nachtrust heeft ontnomen, marcheren de Gieters het sportpark op. De rokers inspecteren de gezichten op brakheid en ouderdom. Swan ziet het al direct en roept: Dit wordt een makkie! Na wat ontevreden gebrom van Wieringh over onderschatting, gooit Christiaan binnen het Balletje op om te gaan omkleden. En zo geschiede het dat het sterren ensemble om 09:30 in de kleedkamer verdween om te beginnen aan de voorbereiding.

Een paar keer op en neer, een paar balletjes lang en dan betreedt scheidrechter Oosterdijk het veld: het is 10:00, tijd om dit varkentje te wassen. HOC trapt af, en in de eerste paar minuten is direct te merken dat dit niet zomaar een wedstrijd is: Drent maakt namelijk een sliding. De Hunso-Oring gladiatoren hebben de overhand, maar komen niet tot scoren. Terwijl meerdere kansen gemist worden door de flankenflitsers Klaar en Swan, neemt het onderlinge gemor toe. De vulkaan komt tot uitbarsten wanneer Eding een bal op het doel schiet die hij had moeten afgeven: De geel-zwarte leeuw brult het uit van frustratie. En zoals altijd wanneer de kansen niet afgemaakt worden, krult een Gieter de bal mooi in de rechter bovenhoek: 0-1. Geen man overboord, dit maken we nog wel goed. Na een dik half uur voetballen valt Gieten aan en levert de rechtsboetoe vanaf rechts een kansloze voorzet af. Ben denkt: “Kansloos? Dat zullen we nog wel eens zien!” en plaatst de bal met gevoel langs zijn broer, die op het verkeerde been stond: 0-2. Deze mokerslag wakkert wederom een onvriendelijke discussie aan, ditmaal tussen Eding en Bal, die elkaar meerdere keren niet weten te vinden. Dan het fluitje van Oosterdijk: Rust.

Wieringh benadrukt dat we moeten blijven combineren. Bedankt Wieringh, we waren net van plan om vooral niet te gaan combineren. Na wat Cruijffiaanse wijsheden over voetballen tegen Italianen realiseren we ons dat de punten nog binnen bereik liggen, en hier en daar keert op de gespannen gezichtent de glimlach terug. Als het kwartier om is, stuift een herboren HOC de kleedkamer uit. Gieten stapt het veld op en ziet dat hun ergste nachtmerrie uitkomt: HOC stopt met zeuren en begint met voetballen. Met trillende benen trappen ze af: de tweede helft kan beginnen.

HOC begint sterk, hetgeen zich al snel uit in een goal. Wanneer Swan in het diepe gestuurd wordt door Ben, levert hij een voorzet af die hijzelf meteen al luidkeels bestempeld als ‘Kutbal’. Gelukkig ziet Swan het nooit zo goed en belandt deze prima voorzet op het hoofd van Gerard: 1-2. Vlak daarna tikt Eding binnen nadat hij goed gepositioneerd staat na een schot van dichtbij: 2-2. 

Na de 2-2 zet Luca een sliding in waarvan hijzelf ook meteen wist: Dit was niet handig. Hij biedt netjes zijn excuses aan en Oosterdijk neemt een correcte beslissing: Luca moet 10 minuten in de hoek staan. Nadat hij weer teruggekeerd is, bijt Gieten nog 1 keer van zich af: 2-3. Dan is Drent het zat en zet hij het Jägerpompje uit zijn hoofd om de Gieterse vis te fileren. Hij scoort de gelijkmaker, het staat 3-3 en HOC 4 heeft nog een kwartier om de stand in het Harm-Kuiperse voordeel te tilten. Scheidsrechter Oosterdijk besluit beide teams een beetje op te naaien en keurt aan beide kanten een doelpunt af omwille van buitenspel. Dan, wederom een bal in het diepe en ditmaal zag Swan het goed: hij gaf een kut voorzet. Gelukkig staan de verdedigers van Gieten te slapen en belandt de bal uit de kluts op het hoofd van Luca: 4-3. De laatste tien minuten werd de tegenstander niet meer gevaarlijk, mede doordat huurling Jans Spijkerhard ingrijpt op de juiste momenten. Het verlossende laatste fluitsignaal klinkt en tevreden stappen de strijders het de kleedkamer aan het Oebel Ubelslaantje in. In de kleedkamer wordt door Eding de bokaal overhandigd aan Swan. De verwarring klaart al snel op als de tegenprestatie duidelijk wordt: Buiter is op vakantie dus Swan mag de geschiedenis van 14 december 2019 in proza-vorm Gieten. 

Toeschouwers bedankt, we zien U graag volgende week weer. Dan wordt de wedstrijd tegen Valthermond 5 gespeeld om te bepalen wie van ons zich Herbstmeister mag noemen; een must-see voor iedereen met een geel-zwart hart.

Uw verslaggever,

Wouter Swan